Zwemmerseczeem (voetschimmel)  |  Blaren  |  Eelt en eeltkloven  |  Voetgeur  |  Wratten
Likdoorns, eksterogen en eeltknobbels  |  Pijn in de hiel  |  Ingroeiende nagels


Zwemmerseczeem (voetschimmel)
Deze huidaandoening begint meestal tussen de tenen of op de voetzool en het kan zich verspreiden naar andere lichaamsdelen. Het wordt veroorzaakt door een schimmel dat meestal de voeten als broedplaats heeft, omdat de voeten warm en broeierig worden door het dragen van schoenen, kousen en sokken en daardoor een uitstekende voedingsbodem zijn voor voetschimmel. De kenmerken van voetschimmel zijn: een droge en schilferige huid, jeuk, ontsteking en blaren.Help zwemmerseczeem voorkomen door uw voeten dagelijks met een anti-bactierële zeep en warm water te wassen en zorgvuldig af te drogen, vooral tussen de tenen. Daarnaast is het aan te bevelen om dagelijks schone sokken aan te trekken en om de paar dagen andere schoenen te dragen, zodat de binnenkant van de gedragen schoenen kunnen luchten en drogen.

NB Onbehandelde zwemmerseczeem kan op het laatst de nagels aantasten: schimmelnagels. Uw pedicure geeft u graag advies en helpt u zwemmerseczeem te voorkomen.

Terug naar boven

 

Blaren
Blaren worden veroorzaakt door wrijving van bijvoorbeeld slecht passende schoenen. Prik blaren niet door. Gebruik een (blaren)pleister. Onder de blaar zal zich nieuwe huid vormen en de oude huid, de blaar, zal vanzelf loslaten. Zorg voor droge voeten en draag altijd sokken als een bescherming tussen de voeten en de schoenen.
Als een blaar vanzelf open gaat, was dan de huid om de blaar goed schoon, bedek de blaar met wat desinfecterende zalf of poeder en plaats een steriele pleister op de blaar.

Terug naar boven

 

Eelt en eeltkloven
Eelt (callus)
Eelt is een gezonde reactie op overmatige druk op de huid. U kunt hierbij denken aan eelt in de handpalmen, eelt op de ellebogen, maar ook eelt onder of op de voeten.
Eelt is dus nuttig, het voorkomt het stukgaan van de huid. Aan hoe meer druk de huid wordt blootgesteld, des te meer eelt zal er gevormd worden. Dit hoeft doorgaans niet verwijderd te worden tenzij het klachten geeft.
In sommige gevallen en dan met name op of onder de voeten moet er ingegrepen worden.
Door een (verkeerde) stand van de voeten/tenen , krappe schoenen, overgewicht, druk van binnenuit (zoals bij een doorgezakte voorvoet en een hielspoor), hoge belasting van de voeten in evt. combinatie met werkschoenen met stalen neuzen kan er dusdanig eelt gevormd worden dat dit klachten gaat geven en de Pedicure moet ingrijpen.Kloven (rhagaden) in het eelt
Niets is pijnlijker dan kloven in het eelt. Deze klachten worden vaak aangetroffen aan de hielen. Het eelt is dan dusdanig dik en droog geworden, dat de huid hier gaat scheuren en kloven het gevolg zijn.
Een behandeling bij de pedicure verlicht deze klachten, uw voeten voelen direct weer prettig aan!

Wat doet de pedicure bij overmatig eelt (Pathologisch eelt) en/of kloven?
Afhankelijk van de dikte van het eelt zal het eelt verwijderd worden met de fraismotor, een mesje of beide. In principe is deze behandeling pijnloos. Bij de behandeling van kloven worden deze, samen met het overtollige eelt met een klein mesje en een fraisje verwijderd.
Er wordt nooit teveel eelt verwijderd omdat dit na de behandeling niet aangenaam aanvoelt, enige bescherming wat het eelt uiteindelijk toch is, is wel belangrijk om te laten zitten.

Wat kunt u zelf doen na de behandeling?
Om uw voeten bij te houden, om te voorkomen dat het eelt niet weer overmatig gaat vormen en uw voeten dus lekker glad en soepel blijven is het verstandig uw voeten tussen de Pedicurebehandelingen door zelf bij te houden. Dit kunt u eenvoudig doen:

 • Smeer uw voeten dagelijks in met een voetencreme
 • Vijl 2 keer per week na het douchen of een voetenbadje de eeltplekken met een voetvijl (geen rasp) boven de prullenbak of een krant en smeer het vervolgens in met een verzorgende voetcréme. Vijl altijd één richting in en haal niet teveel eelt weg aangezien dit schadelijk kan zijn en er meer eelt gevormd zal worden.
 • Loop op goede schoenen met een goede pasvorm, schoenmaat en het liefst van leder. Pas op met open schoenen en sandalen met een opstaande rand, dit veroorzaakt over het algemeen meer eelt en loop liever helemaal niet op blote voeten!
 • Heeft u last van eelt op de hielen met kloven; vet uw voeten voor het slapengaan in met uierzalf (geen créme) trek vervolgens katoenen enkelsokjes aan en ga hiermee slapen. Uw hielen blijven zacht en kloven worden hiermee voorkomen.
 • Is de stand van uw voeten de oorzaak van het overmatige eelt, overweeg dan een bezoek aan de Podoloog.

Foto links: voor de behandeling tegen kloven; foto rechts: na de behandeling. 

 

 

 

 

 

 

Verzorgende producten bij eelt
Om uw voeten extra te verzorgen bij overmatige eeltvorming en kloven zijn er allerlei producten te koop. Afhankelijk van uw klachten, uw persoonlijke situatie ( bijv. diabetes en/of reuma) kunt u een verzorgende créme gaan gebruiken. Bij Voetverzorging Pedias bent u aan het juiste adres voor een passend advies!

Terug naar boven

 

Likdoorns, eksterogen en eeltknobbels
Dit zijn beschermende lagen van compacte dode huidcellen. Een likdoorn is eigenlijk niets anders dan een uitsteeksel van harde huid. Ze worden veroorzaakt door het regelmatige wrijving en druk van de huid tegen een knokige plek of tegen en onregelmatigheid in een schoen. Likdoorns vormen zich doorgaans op de tenen en eeltknobbels vaak op de zool van een voet. De wrijving en druk kan branderig of pijnlijk aanvoelen.
Ga NOOIT zelf in een likdoorn of een eeltknobbel snijden. Probeer ook geen eigen middeltjes uit, maar zoek professionele hulp van een pedicure.

Terug naar boven

 

Voetgeur
Dit ontstaat door overmatig zweten van de meer dan 250.000 zweetklieren in de voet. Dagelijkse hygiëne is zeer belangrijk. Draag vaak andere schoenen, zodat de gedragen schoenen kunnen drogen en uitademen. Dagelijks schone sokken dragen. In sommige gevallen zal geadviseeerd worden om meerdere keren per dag schone sokken te dragen. Speciale poeders en anti-transpiratie middelen voor voeten helpen de voetgeur (sterk) verminderen. Ook het weken van de voeten in water met azijn geeft erg goede resultaten. Als de voetgeur problemen niet zo erg groot zijn, volstaat het ‘s-morgens en ‘s-avonds wassen van de voeten met warm water en (bij voorkeur een anti-bacteriële) zeep, waarna de voeten zorgvuldig worden afgedroogd. Strooi ten slotte wat talkpoeder over de voeten en wrijf dit in. ‘s-Zomers zal het dragen van sandalen zeer bijdragen tot het afnemen van voetgeur.

Terug naar boven

 

Pijn in de hiel
Hielpijn wordt meestal veroorzaakt door teveel spanning op de hiel of de zenuwen in dat gebied. De spanning kan worden veroorzaakt tijdens lopen, rennen of springen op een harde ondergrond, of door slecht schoeisel. Sommige aandoeningen zoals gewrichtsontsteking, jicht en problemen met de bloedsomloop kunnen ook hielpijn veroorzaken.

Terug naar boven

 

Ingroeiende nagels
Een ingroeiende teennagel is een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijn veroorzaakt. In deze fase, de pseudo-ingroeiende nagel kan in de nagelplooi bovendien eelt ontstaan. De volgende fase is veel pijnlijker: de nagelpunt dringt in de huid en kan een ontsteking veroorzaken. Ingroeiende nagels komen het meest voor bij de grote teen.Ingroeiende nagels worden het meest veroorzaakt door:

 • Te smalle of te kleine schoenen
 • Nagels te kort knippen / en/of met ronde hoeken knippen
 • Afwijkend gevormde nagel (bol)
 • Zweetvoeten. Daardoor meer bacteriën en verweking van de nagelwal
 • Klap of stoot, bijvoorbeeld door sporten
 • Afwijkende stand van de voet, zoals een platvoet of een knikvoet

Pseudo-ingegroeide nagels kunnen door uw pedicure worden behandeld. Eventueel eeltvorming wordt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel wordt afgevlakt, en de nagel wordt drukvrij gelegd.
Als de teen al ernstig ontstoken is, zult u de teen door een arts moeten laten behandelen.

Nadat uw pedicure de nagel drukvrij heeft gelegd, zult u extra zorg aan de zere teen moeten besteden. Als het pijn gaat doen en/of als de omgeving van de nagel rood wordt, neemt u drie keer per week een voetbad met een zeezout-oplossing. Ook druppelt u dagelijks Sterilon in de nagelwal, ter voorkoming van ontsteking.

Terug naar boven

 

Wratten
Wratten worden veroorzaakt door een virus die door kleine sneetjes of wondjes door de huid dringt en de huid infecteert. Kinderen, vooral tieners, lijken vatbaarder voor wratten dan volwassenen. Ondanks dat wratten vaak pijnlijk zijn en er lelijk uitzien zijn de meeste wratten onschuldig en goedaardig. Wratten kunnen ontstaan wanneer op blote voeten op een vuile grond wordt gelopen.
Er zijn verschillende eenvoudige manieren om van wratten af te komen. Uw pedicure kan u er meer over vertellen en eventueel in overleg met uw huisarts een Salicyl Pakking aanbrengen. Er wordt dan een ring rond de wrat gelegd en deze wordt opgevuld wordt met Salicyl, een etsende zalf die de hoornlaag verweekt. De omgeving van de wrat wordt goed ingepakt. Ongeveer vijf dagen later wordt de pakking verwijderd en kan de dode huid weggesneden worden. Deze behandeling wordt een paar keer herhaald.

Terug naar boven