Voetverzorging bij Reuma.
Onder “reuma” verstaat men alle aandoeningen van het bewegingsapparaat (botten, spieren, pezen, banden, gewrichten en kapsels) die niet veroorzaakt zijn door een ongeluk, een aandoening van het zenuwstelsel of een aangeboren ziekte.
Reuma wordt ingedeeld in 2 groepen nl:

 • gewrichtsreuma

en

 • weke delen reuma

Mensen met een reumatische aandoening hebben vaak last van de voeten. 70-80% krijgt vroeg of laat te maken met voetklachten. Daarom is het noodzakelijk uw voeten goed te (laten) verzorgen! Bij Voetverzorging Pedias bent u van harte welkom voor voetenzorg bij reumatische aandoeningen.

 

Wat kunt u verwachten bij een eerste behandeling ?
Bij een eerste bezoek worden tijdens de intake al uw persoonlijke gegevens verzameld en worden er wat vragen gesteld mbt de reuma. Wanneer alle gegevens compleet zijn, worden de voeten nauwkeurig gescreend (gecontroleerd) op de volgende punten:

 • Gevoelstest: oppervlakkige gevoel van uw voeten m.b.v. een Monofilament en het dieperliggende gevoel m.b.v. een stemvork.
 • Er wordt naar de conditie van huid gekeken.
 • De nagels worden gecontroleerd op eventuele onregelmatigheden als schimmel (mycose), verdikkingen (hypertrofie) en de juiste kleur.
 • Met behulp van de Podoscoop (voetspiegel) wordt een afdruk van uw voeten gemaakt. Dit geeft een goed beeld van de stand van uw voeten.

Normaal gesproken worden uw voeten 1 keer per jaar gescreend, echter wanneer er bijzonderheden zijn, zal de screening tussentijds nog eens extra uitgevoerd worden.
Op deze wijze worden uw voeten nauwkeurig gevolgd en indien noodzakelijk wordt u tijdig doorverwezen naar uw reumatoloog.

Na de intake en screening volgt de pedicurebehandeling. Hierbij worden uw nagels geknipt en verzorgd, bij eventuele overmatige eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels worden deze punten aangepakt zodat u aan het einde van de behandeling, na een verzorgende voetcreme met heerlijk verzorgde voeten naar huis gaat!

 

Aandachtspunten voor de juiste verzorging van uw voeten.
Naast de verzorging van uw voeten door de pedicure, kunt u ook zelf uw voeten de juiste aandacht geven en verzorgen. Onderstaand vindt u belangrijke tips/adviezen die u erbij kunnen helpen uw voeten in optimale conditie te houden.
Wat geldt voor vele aandoeningen is bij reuma ook van toepassing: “Voorkomen is beter dan genezen!”

Belangrijke tips en adviezen reumatische aandoeningen.

 • Inspecteer dagelijks uw voeten op huidletsel en verkleuringen. Gebruik desnoods een spiegel om de voetzolen te kunnen inspecteren of vraag een huisgenoot om hulp.
 • Draag kousen en sokken die niet knellen of stiknaden bevatten. Deze stiknaden kunnen drukplekken veroorzaken.
 • Draag lichte, zacht lederen schoenen welke voldoende ruimte bieden voor uw voeten.
 • Koop nieuwe schoenen aan het einde van de dag omdat de voeten dan het meest zijn opgezet en loop de nieuwe schoenen geleidelijk in.
 • Ter voorkoming van wondjes, niet op blote voeten lopen.
 • Controleer uw schoeisel voor het aantrekken of er geen oneffenheden in zitten zoals steentjes, spijkers, stiknaden, richels en klop zo voor gebruik uit.
 • Was uw voeten dagelijks en let erop dat het water niet te koud of te warm is. Neem geen lange voetbaden!
 • Na het wassen de voeten goed drogen, ook tussen te tenen en nabehandelen met een dunne olie of geschikte voetcreme (geen creme met bestanddelen als paraffine of vaseline).
 • Laat de verzorging van uw voeten aan een deskundige Pedicure over. Wilt u toch de voeten zelf verzorgen, knip dan de nagels recht, niet te kort, knip nooit de hoeken weg, snijd geen eelt weg en gebruik NOOIT likdoornpleisters of eeltoplossende creme’s!
 • Neem bij vragen contact op met uw huisarts of pedicure.

 

Vergoedingen pedicure behandelingen bij reuma.
Wanneer er sprake is van een vorm van reuma, kunt u van uw huisarts of reumatoloog een verwijsbrief krijgen voor de verzorging van uw voeten door een gespecialiseerde of medisch pedicure die lid is van de branche organisatie ProVoet en ingeschreven staat in het KRP (kwaliteit register pedicure).
Met deze verwijsbrief kunt u in de meeste gevallen uw behandelingen vergoed krijgen door uw zorgverzekeraar mits u naast uw basisverzekering een aanvullende verzekering heeft afgesloten.

Neem voor de hoogte van de vergoedingen contact op met uw zorgverzekeraar.

De behandelingen worden door uzelf eerst betaald waarna u de kwitantie kunt indienen bij de zorgverzekeraar voor declaratie.

 

Wat neemt u mee naar uw eerste bezoek aan de pedicure?

 • Tijdens het verzamelen van uw persoonlijke gegevens tijdens de intake is het van belang dat u de verwijsbrief en de zorgpas of inschrijfbewijs van uw zorgverzekeraar meeneemt.
 • Na uw eerste bezoek neemt u de verwijsbrief weer mee terug zodat deze samen met de kwitantie naar de zorgverzekeraar gestuurd kan worden.
 • Neem alstublieft ook uw eigen handdoek mee.